Media e njohur meksikane: Vizitoni Butrintin, qytetin më të vjetër në Shqipëri

Shqipëria, një vend i vogël i vendosur në Gadishullin Ballkanik, ka një trashëgimi të pasur kulturore dhe historike, shkruan gazetari Manuel Alejandro De la Torre në një artikull për të përditshmen meksikane “Zelosos por Buenas Renovables”, (zbr.com.mx).

Me rrënojat e lashta, peizazhet mahnitëse dhe qytetet e gjalla, Shqipëria tërheq turistë nga e gjithë bota.

Një pyetje që lind shpesh ndërsa eksploroni këtë vend magjepsës është se cili është qyteti më i vjetër në Shqipëri?

Titullin e qytetit më të vjetër në Shqipëri e mban Butrinti, një vend arkeologjik që ndodhet në pjesën jugore të vendit.

Butrinti është një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s dhe daton më shumë se 2500 vjet më parë.

Qyteti u themelua fillimisht nga grekët në shekullin e VII para Krishtit, dhe që atëherë është banuar nga qytetërime të ndryshme, si romakët, bizantinët dhe venecianët.

UNESCO (Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën) vlerëson dhe klasifikon vende të caktuara në mbarë botën si vende të trashëgimisë botërore.

Këto vende njihen për rëndësinë e tyre kulturore, historike ose natyrore dhe mbrohen për të siguruar ruajtjen e tyre për brezat e ardhshëm.

Pse Butrinti konsiderohet qyteti më i vjetër në Shqipëri?

Butrinti mban titullin e qytetit më të vjetër në Shqipëri për shkak të historisë së tij të gjatë të banimit të vazhdueshëm njerëzor.

Mbetjet arkeologjike të gjetura në Butrint japin dëshmi të ekzistencës së qytetit prej më shumë se 2000 vjetësh.

A mund të eksplorojnë vizitorët Butrintin?

Vizitorët mund të eksplorojnë rrënojat antike të Butrintit. Ata mund të mësojnë rreth historisë dhe rëndësisë së qytetit. Për më tepër, ka një muze në vend që shfaq artefakte të zbuluara gjatë gërmimeve.

A ka qytete të tjera të lashta në Shqipëri?

Shqipëria është shtëpia e disa qyteteve antike dhe zonave arkeologjike, që përfshijnë Apoloninë, Bylisin dhe Shkodrën.

Secili prej këtyre vendeve ofron një pasqyrë unike të historisë së pasur të Shqipërisë.

Butrinti është klasifikuar si qyteti më i vjetër në Shqipëri.

Rrënojat e lashta dhe rëndësia historike e bëjnë atë një destinacion të preferuar për adhuruesit e historisë dhe kulturës.

Vizitorët mund të eksplorojnë qytetin magjepsës të Butrintit dhe të zhyten në të kaluarën e tij të lashtë.