Arkitekturë japoneze në Butrint, cili është Kengo Kuma

Studio japoneze “Kengo Kuma and Associates” u shpall fituese e konkursit ndërkombëtar për projektin arkitekturor të qendrës së vizitorëve në Butrint.

Të premten e 8 shtatorit, Kengo Kuma nënshkroi një kontratë me Fondacionin për Menaxhimin e Butrintit për projektin, duke hapur një faqe të re në historinë e Parkut Kombëtar të Butrintit.

Për ministren e Kulturës, Elva Margariti, projekti do i kthejë dinjitetin portës hyrëse të Butrintit, duke orientuar vizitorin drejt një pasurie botërore.

“E shkrirë me natyrën dhe në respekt të plotë me të, kjo qendër do t’i shërbejë vizitorëve, artizanëve dhe komunitetit lokal”, shkruan zyrtarja shqiptare në median sociale “X”.

Gjatë ditës, arkitekti japonez u takua edhe me kryeministrin Edi Rama zhvilloi, i cili publikoi foto me Kuma-n, ndërsa informoi se ai do të realizojë veprën e tij të parë në Shqipëri.

“Rrallë qëllon të jesh me aq fat sa brenda 24 orëve të takosh dy maestro të kalibrit të lartë, si kolosi i arkitekturës botërore, Kengo Kuma, i cili do të realizojë veprën e tij të parë në Shqipëri”, shkruan Rama në median sociale “Facebook”.

Që nga fillimi i firmës së tij eponime (sipas emrit të tij – ed.) në 1990, Kengo Kuma është bërë një nga arkitektët më pjellorë të shekullit të 21-të.

I dekoruar dhe nderuar me çmime të shumta, duke përfshirë një vendosje në listën e shquar “Time 100” të revistës në vitin 2021, Kuma vlerësohet për përdorimin e tij të ndjeshëm të materialeve – veçanërisht drurit – dhe qëllimit të tij për të ri-interpretuar arkitekturën tradicionale japoneze për ditët moderne.

Me punë që përfshin mbi tre dekada, Salla e Famave AD100 nuk ka mungesë të projekteve mbresëlënëse.

Më poshtë, “Albanian Post’ rishikon 9 nga ndërtesat më me ndikim dhe që përcaktojnë karrierën e Kuma-s.

LVMH, Osaka, 2004

Kjo ndërtesë unike me shkëlqim strehon zyra dhe dyqane.

Për të arritur efektin e tij të pazakontë, Kengo Kuma përdori pllaka oniksi për muret e jashtme dhe një stampim oniksi të vendosur midis pllakave të xhamit për dritaret.

Kjo u lejon atyre që janë brenda të shohin ende pamje, duke ruajtur estetikën e saj të plotë në pjesën e jashtme.

Dizajni i Kuma-s ofron një reflektim të zhytur në mendime mbi ndryshimin ndonjëherë të paqartë midis një muri dhe një dritareje.

Kengo Kuma LVMH Osaka nuit

Ginzan Hot Springs Fujiya Inn, Yamagata, 2007

Kjo banjë e famshme e ndërtuar në një stil të fillimit të shekullit të 20-të ofron një udhëtim në traditat dhe kulturën japoneze.

Për rinovimin e këtij hoteli, i cili përfshin një numër burimesh të nxehta, Kuma përdori dru të rikuperuar për të ndërtuar një fasadë bashkëkohore që përzihet në mënyrë të përkryer me dizajnin origjinal të ndërtesës.

Ky harmonizim i të vjetrës dhe së resë rezultoi në një strukturë harmonike me një atmosferë të qetë dhe relaksuese.

Ginzan Onsen Fujiya Kengo Kuma nuit

Garden Terrace Nagasaki Hotel & Resort, Nagasaki, 2009

Ndërsa Kuma ishte i interesuar për arkitekturën evropiane gjatë viteve të tij të hershme, ai më vonë do të tërhiqej drejt dizajnit tradicional japonez.

Kjo çoi në përdorimin e tij të drurit si materialin e tij të preferuar dhe krijimin e stilit të tij unik që ndërthur elemente tradicionale dhe bashkëkohore.

Në këtë ndërtesë, ai luajti me tre vëllime të dallueshme: një kuti të madhe që vepron si një sallë dhe një çati, një më të vogël poshtë saj dhe një vëllim të tretë, linear.

Format e ndryshme kanë një homogjenitet dhe të gjitha duken sikur janë gdhendur nga druri, pavarësisht përmasave të tyre të mëdha.

Garden Terrace Hotel Nagasaki Kengo Kuma jour

Nagaoka City Hall Aore, Niigata, 2012

Me qëllimin e kthimit të një ndërtese publike në qendër të qytetit, Bashkia e Nagaoka-s u vendos qëllimisht larg zonave të banuara të qytetit.

Frymëzuar nga një sërë bashkish evropiane, brendësia e tij është si një mikro-qytet kompakt.

Ndonëse e përmbajtur, ajo ende ndihet e lidhur me botën e jashtme me muret e saj të jashtme prej druri dhe xhami.

Nagaoka City Hall Aore Niigata Kengo Kuma intrieur

Qendra e Informacionit Turistik të Kulturës Asakusa, Tokio, 2012

Kuma ka qenë prej kohësh i interesuar në krijimin e hapësirave inovative që nxisin shkëmbimin.

Në këtë ndërtesë, ai kombinoi një zyrë turizmi, një sallë konferencash, zona ekspozimi dhe zyra të shumta.

Këndet e pjerrëta të çdo kati ofrojnë pamje të ndryshme të qytetit duke organizuar edhe programimin e ndërtesës.

Asakusa Tourist Infomation Centre Kengo Kuma nuit

Qendra Shimonoseki-Shi Kawatana Onsen Koryu, Yamaguchi, 2009

Me synimin për të rigjallëruar Kawatana-n, një qytet i njohur historikisht për banjat e tij, Kuma krijoi një ndërtesë të gjithanshme që pret ekspozita dhe ngjarje, një muze popullor të fokusuar në kulturën dhe traditat lokale dhe një zyrë informacioni për turizëm.

Për të minimizuar ndikimin në peizazhin përreth, ai i dha kompleksit një profil që i bën jehonë maleve aty pranë.

Kjo hapësirë e gjallë kulturore është e përqendruar rreth një zone pritjeje që lehtëson një lëvizje të rrjedhshme të spektatorëve si në zonën e brendshme ashtu edhe në atë të jashtme.

ShimonosekiShi Kawatana Onsen Koryu Center Kengo Kuma jour

Ndërtesa e Kërkimeve Kompjuterike e Kudo Daiwa, Tokio, 2014

Ndoshta elementi më unik i kësaj ndërtese, e cila është pjesë e Universitetit të Tokio-s, është fasada e saj e mbuluar me shirita të hollë kedri.

Materiali krijon një kontrast të jashtëzakonshëm me shumë ndërtesa akademike konkrete.

Këto shirita janë të organizuar në grupe prej pesë deri në 10 për të ofruar një aspekt të lakuar dhe organik në strukturë.

Të ajrosur natyrshëm dhe gjithmonë të hapur ndaj elementeve, njëqind sensorë vendosen nëpër objektin e kërkimit për të ndihmuar në rregullimin e temperaturës dhe lagështisë.

Daiwa Ubiquitous Computing Research Building Kengo Kuma jour

Toshima Ward Office (Toshima Ecomusee Town), Tokio, 2015

Ky kompleks novator strehon zyrat e qeverisë së Toshima-s, një godinë të lartë dhe një kopsht vertikal (një tipar qendror për qëllimet ekologjike të ndërtesës).

Me panele diellore dhe elementë druri të rikuperuar, ai është i mbuluar me gjelbërim që i jep pamjen e një peme të madhe, me qëllim që të rilidhë banorët e qytetit me natyrën.

Toshima Ecomusee Town Kengo Kuma jour

Stadiumi Kombëtar i Japonisë, Tokio, 2019

Në këtë ndërtesë në vendin e një stadiumi kombëtar të mëparshëm, Kuma përdori edhe një herë drurin si materialin kryesor të ndërtimit – një përfaqësim i përsosur i ideve të tij mbi stilin tradicional të kthyer drejt së ardhmes.

Kengo Kuma National Stadium extrieur jour

Duke përdorur kedri dhe copa të vogla drurësh të tjerë, ai i ofron vizitorit një spektakël të mrekullueshëm që të kujton strukturat e përpunuara tradicionale japoneze.

I frymëzuar veçanërisht nga tempulli Horyuji në Karuga, Japoni, “stadiumi pyjor” i Kuma-s përqafon natyrën./AlbaniaPost/